HTML5 interview questions and answers

May 7th, 2012 by Laeeq | 6 comments

Q 1- What is the difference between HTML and HTML5 ?

Ans: HTML5 is nothing more then upgraded version of HTML where in HTML5 Lot of new future like Video, Audio/mp3, date select function , placeholder , Canvas, 2D/3D Graphics, Local SQL Database added so that no need to do external plugin like Flash player or other library

Q 2- What is the  <!DOCTYPE>  ? Is it necessary to use in HTML5 ?

Ans: The <!DOCTYPE> is an instruction to the web browser about what version of HTML the page is written in. AND The <!DOCTYPE> tag does not have an end tag and It is not case sensitive.

The <!DOCTYPE> declaration must be the very first thing in HTML5 document, before the <html> tag.  As In HTML 4.01, all <! DOCTYPE > declarations require a reference to a Document Type Definition (DTD), because HTML 4.01 was based on Standard Generalized Markup Language (SGML). WHERE AS HTML5 is not based on SGML, and therefore does not require a reference to a Document Type Definition (DTD).

Q 3- How many New Markup Elements you know in HTML5

Ans: Below are the New Markup Elements added in HTML5

Tag Description
<article> Specifies independent, self-contained content, could be a news-article, blog post, forum post,
or other articles which can be distributed independently from the rest of the site.
<aside> For content aside from the content it is placed in. The aside content should
be related to the surrounding content
<bdi> For text that should not be bound to the text-direction of its parent elements
<command> A button, or a radiobutton, or a checkbox
<details> For describing details about a document, or parts of a document
<summary> A caption, or summary, inside the details element
<figure> For grouping a section of
stand-alone content, could be a video
<figcaption> The caption of the figure section
<footer> For a footer of a document or section, could include the name of the author, the
date of the document, contact information, or copyright information
<header> For an introduction of a document or section, could include navigation
<hgroup> For a section of headings, using <h1> to <h6>, where the largest is the main
heading of the section, and the others are sub-headings
<mark> For text that should be highlighted
<meter> For a measurement, used only if the maximum and minimum values are known
<nav> For a section of navigation
<progress> The state of a work in progress
<ruby> For ruby annotation (Chinese notes or characters)
<rt> For explanation of the ruby annotation
<rp> What to show browsers that do not support the ruby element
<section> For a section in a document. Such as chapters, headers, footers, or any
other sections of the document
<time> For defining a time or a date, or both
<wbr> Word break. For defining a line-break opportunity.
Q 4- What are the New Media Elements in HTML5? is canvas element used in HTML5

Ans: Below are the New Media Elements have added in HTML5

Tag Description
<audio> For multimedia content, sounds, music or other audio streams
<video> For video content, such as a movie clip or other video streams
<source> For media resources for media elements, defined inside video or audio
elements
<embed> For embedded content, such as a plug-in
<track> For text tracks used in mediaplayers

yes we can use Canvas element in html5 like   <canvas></canvas>

Q 5- Do you know New Input Type Attribute in HTML5

Ans: Yes we can use below new input type Attribute in HTML5

Type Value
tel The input is of type telephone number
search The input field is a search field
url a URL
email One or more email addresses
datetime A date and/or time
date A date
month A month
week A week
time The input value is of type time
datetime-local A local date/time
number A number
range A number in a given range
color A hexadecimal color, like #82345c
placeholder Specifies a short hint that describes the expected value of an input field
Q 6- How to add video and audio in HTML5

Ans: The canvas element is used to draw graphics images on a web page by using javascript like below

Like below we can add video in html5

  1. <video width=“320″ height=“240″ controls=“controls”>
  2. <source src=“mysong.mp4″ type=“video/mp4″ />
  3. <source src=“mysong.ogg” type=“video/ogg” />
  4. </video>

And audio like this

  1. <audio controls=“controls”>
  2. <source src=“mysong.ogg” type=“audio/ogg” />
  3. <source src=“mysong.mp3″ type=“audio/mpeg” />
  4. </audio>

Q 7- What is the use of localStorage in HTML5?

Ans: Before HTML5 LocalStores was done with cookies. Cookies are not very good for large amounts of data, because they are passed on by every request to the server, so it was very slow and in-effective.

In HTML5, the data is NOT passed on by every server request, but used ONLY when asked for. It is possible to store large amounts of data without affecting the website’s performance.and The data is stored in different areas for different websites, and a website can only access data stored by itself.

And for creating localstores just need to call localStorage object like below we are storing name and address

  1. <script type=“text/javascript”>
  2. localStorage.name=“PHPZAG”;
  3. document.write(localStorage.name);
  4. </script>
  5. <script type=“text/javascript”>
  6. localStorage.address=“Newyork USA”;
  7. document.write(localStorage.address);
  8. </script>

Q 8- What is the sessionStorage Object in html5 ? How to create and access?

Ans: The sessionStorage object stores the data for one session. The data is deleted when the user closes the browser window. like below we can create and access a sessionStorage here we created “name” as session

  1. <script type=“text/javascript”>
  2. sessionStorage.name=“PHPZAG”;
  3. document.write(sessionStorage.name);
  4. </script>

Q 9- What the use of Canvas Element in HTML5?

Ans: The canvas element is used to draw graphics images on a web page by using javascript like below

  1. <canvas id=“pcdsCanvas” width=“500″ height=“400″>
  2. </canvas>
  3. <script type=“text/javascript”>
  4. var pcdsCanvas=document.getElementById(“phpzagCanvas”);
  5. var pcdsText=pcdsCanvas.getContext(“2d”);
  6. pcdsText.fillStyle=“#82345c”;
  7. pcdsText.fillRect(0,0,150,75);
  8. </script>

Q 10- What purpose does HTML5 serve?

Ans: HTML5 is the proposed next standard for HTML 4.01, XHTML 1.0 and DOM Level 2 HTML. It aims to reduce the need for proprietary plug-in-based rich internet application (RIA) technologies such as Adobe Flash, Microsoft Silverlight, Apache Pivot, and Sun JavaFX.

Q 11- What is the difference between HTMl5 Application cache and regular HTML browser cache?

Ans: HTML5 specification allows browsers to prefetch some or all of a website assets such as HTML files, images, CSS, JavaScript, and so on, while the client is connected. It is not necessary for the user to have accessed this content previously, for fetching this content. In other words, application cache can prefetch pages that have not been visited at all and are thereby unavailable in the regular browser cache. Prefetching files can speed up the site’s performance, though you are of course using bandwidth to download those files initially.

Q 12- HOW DO YOU PLAY A AUDIO USING HTML5?

Ans:
We can display audio using the tag as shown below:

  1. <audio controls=“controls”>
  2. <source src=“test.mp3″ type=“audio/mp3″ />
  3. </audio>

Q 13- WHAT ARE THE DIFFERENT TYPES OF STORAGE IN HTML5?

Ans:

HTML5 offers two new objects for storing data on the client:

LocalStorage – stores data with no time limit

  1. <script type=“text/javascript”>
  2. localStorage.lastname=“ZAG”;
  3. document.write(localStorage.lastname);
  4. </script>

SessionStorage – stores data for one session.The data is deleted when the user closes the browser window.

  1. <script type=“text/javascript”>
  2. sessionStorage.lastname=“ZAG”;
  3. document.write(sessionStorage.lastname);
  4. </script>

Q 14- HOW DO YOU PLAY A VIDEO USING HTML5?

Ans:
We can display video using the tag as shown below:

  1. <video width=“320″ height=“240″ controls=“controls”>
  2. <source src=“test.mp4″ type=“video/mp4″ />
  3. </video>

Q 15- WHAT ARE THE NEW APIS PROVIDED BY THE HTML 5 STANDARD? GIVE A BRIEF DESCRIPTION OF EACH?

Ans:
The canvas element: Canvas consists of a drawable region defined in HTML code with height and width attributes. JavaScript code may access the area through a full set of drawing functions similar to other common 2D APIs, thus allowing for dynamically generated graphics. Some anticipated uses of the canvas include building graphs, animations, games, and image composition.

  • Timed media playback
  • Offline storage database
  • Document editing
  • Drag-and-drop
  • Cross-document messaging
  • Browser history management
  • MIME type and protocol handler registration
Q 16- WHAT OTHER ADVANTAGES DOES HTML5 HAVE?

Ans:
a) Cleaner markup
b) Additional semantics of new elements like <header>, <nav>, and <time>
c) New form input types and attributes that will (and in Opera’s case, do) take the hassle out of scripting forms.

Q 17- GIVE AN EXAMPLE OF NEW ELEMENTS IN HTML5 TO SUPPORT MULTIMEDIA AND GRAPHICS?

Ans: HTML5 introduced many elements such as , instead of to support multimedia.
Q 18- WHAT IS HTML5?

Ans: HTML5 is the latest version of HTML standard supporting multimedia and graphical content.

Q 19- WHAT IS THE DIFFERENCE BETWEEN HTML5 APPLICATION CACHE AND REGULATE HTML BROWSER CACHE?

Ans:
The new HTML5 specification allows browsers to prefetch some or all of a website assets such as HTML files, images, CSS, JavaScript, and so on, while the client is connected. It is not necessary for the user to have accessed this content previously, for fetching this content. In other words, application cache can prefetch pages that have not been visited at all and are thereby unavailable in the regular browser cache. Prefetching files can speed up the site’s performance, though you are of course using bandwidth to download those files initially.

Q 20- WHAT PURPOSE DOES HTML5 SERVE?

Ans:
HTML5 is the proposed next standard for HTML 4.01, XHTML 1.0 and DOM Level 2 HTML. It aims to reduce the need for proprietary plug-in-based rich internet application (RIA) technologies such as Adobe Flash, Microsoft Silver light, Apache Pivot, and Sun JavaFX.

Q 21 – WHAT IS THE STATUS OF THE DEVELOPMENT OF THE HTML 5 STANDARD?

Ans: HTML5 is being developed as the next major revision of HTML (HyperText Markup Language), the core markup language of the World Wide Web. The Web Hypertext Application Technology Working Group (WHATWG) started work on the specification in June 2004 under the name Web Applications 1.0.[1] As of March 2010[update], the specification is in the Draft Standard state at the WHATWG, and in Working Draft state at the W3C.

 

You can subscribe to PHPZAG.COM posts by Email

 

Related Topics:

  • HTML5 Canvas Element
  • Popular Free HTML5 and CSS Templates
  • Web forms with new HTML5 features
  • HTML5 placeholder Attribute
  • HTML5 – The figure & figcaption elements
  •  

     

    1. June 4th, 2012 at 23:16 | #1

      Very interesting info!Perfect just what I was searching for!

    2. June 6th, 2012 at 02:41 | #2

      Really excellent information can be found on this web blog.

    3. Rohan
      June 27th, 2012 at 10:34 | #3

      Good Content…Satisfied !!!

    4. October 7th, 2012 at 12:36 | #4

      excellent points altogether, you simply received a logo new reader.
      What might you recommend in regards to your post that you made a few days ago?
      Any certain?

    5. November 10th, 2012 at 13:21 | #5

      I really love your blog.. Excellent colors & theme. Did you build this site yourself? Please reply back as I’m trying to create my own site and would like to learn where you got this from or just what the theme is called. Thank you!

    1. June 5th, 2012 at 16:25 | #1